Eigenlijk wel reden nummer één om Nederland te ontvluchten tijdens je zomervakantie van twee weken: de zon! Je rijdt zo’n 1.500 kilometer naar het zuiden met de sleurhut op de trekhaak om aan het zwembad ein-de-lijk dat ene boek te lezen. Maar wat doe je als er donkere wolken boven je caravannetje samenkomen en je vakantie letterlijk in het water valt?
Drie fases
Zelf kampeerde ik altijd in het noorden van Spanje en aan het Gardameer in Italië. Vooral rond dat mooie meer in de Laars kon het nog wel eens goed spoken. Het ene moment lig je te bakken aan het zwembad, het volgende moment ren je naar je tent om alle “droge” was snel in de auto te gooien en hoop je dat er geen hagelstenen ter grootte van tennisballen naar beneden vallen.
Jammer? Zeker! Maar zo erg is het nog niet. Soms kan het zelfs stiekem best lekker zijn. Ik onderscheid regen in drie fases; een buitje, regen en storm.
1. Buitje
Na een week volop zon verschijnt in de weersverwachting een wolkje met regendruppels: een middagje regen. Dit is het moment om er lekker op uit te gaan. Rij naar de dichtstbijzijnde grote stad, ga cultuur snuiven, shop till you drop en maak er toch een leuke dag van. Check dan natuurlijk wel even of het daar wél droog is, anders schiet het niet veel op.
Ook kun je de wekelijkse grote boodschappen naar die middag verschuiven en veel te veel boodschappen halen bij de Carrefour. Zijn de kinderen moe? Simpelweg geen zin om te gaan? Ga dan ouderwets spelletjes doen! Trek een dikke trui aan (is die toch niet voor niks meegekomen), zet zo’n bak met zoutjes op tafel en ga lekker een potje pesten.
2. Regen
Dit is het grotere broertje van ‘een buitje’ en dien je dan ook wat serieuzer te nemen. Onder regen zie ik een dag lang dikke druppels, zoals dat vaker voorkomt in Zuid-Europa. Dit zijn de buien waarbij je twijfelt of je een geultje om je kampeerplaats moet graven. Hierbij gelden over het algemeen dezelfde tips als bij een buitje, maar check bij het verlaten van de camping dubbel zo goed of je alles regen-bestendig achterlaat. Er is niks ergers om bij terugkomst te ondekken dat je iPad op de grond lag of dat het dakraam van het huisje openstond.
Daarom raad ik aan om bij de accommodatie blijven om een oogje in het zeil te houden. Lees lekker in je boek, laat de kinderen zich vermaken in de regen. Wat dat kan ook heel leuk zijn. Zo kunnen ze helemaal vies worden in de modder, of lekker zwemmen – nat zijn ze toch al!
3. Storm
Ik wil hier positief beginnen, maar dat is in fase drie best moeilijk. Deze categorie zie je ’s avonds terug in de beelden van het NOS Journaal. Veiligheid is hier heel belangrijk. Voorzie je dat een dergelijke storm jouw kant op komt? Pak je spullen in en vlucht naar een ander gebied – want in het zuiden schijnt altijd wel ergens de zon!
Zelf kies ik toch het liefst voor een regenloze vakantie. Kom je toch regen tegen? Incasseren! Neem vooraf in ieder geval dat ene warme vest mee, maar vergeet ook zeker niet die korte broek en dat ene leuke jurkje! Die draag je hoogstwaarschijnlijk veel meer dan dat hele vest.