Daar ga je dan, bepakt en bezakt naar het zonnige zuiden. De auto zakt een stukje verder door zijn banden en je houdt je hart vast voor de Franse Alpen straks. De auto is niet alleen zwaar door de spullen op het dak en achterin, maar ook door de drie kinderen op de achterbank. Nu slapen ze nog, maar de zon komt al op en er is nog ruim duizend kilometer te gaan. Benieuwd hoe ruzie in de auto voorkomen kan worden? Volg dan deze tips!
1. Wees zelf vrolijk
Kinderen nemen de stemming van hun ouders over. Zolang jij dus goed in je vel zit en voor een goede sfeer zorgt, zijn je kinderen ook rustiger.
2. Voorkom verveling
Geef kinderen genoeg te doen in de auto, zodat ze de tijd niet doden met elkaar klieren. De bijrijder kan de kinderen makkelijk vermaken door verschillende autospelletjes te spelen, door een verhaaltje voor te lezen of door naast ze te gaan zitten op de achterbank. Kinderen vinden het leuk om een volwassene op “hun” plekje te zien.
Gelukkig hangt niet alles van de bijrijder af, want winkels spelen handig in op de lange uren in de auto. Zo zijn er honderden cd’s met kinderliedjes, cd’s met voorleesverhalen, kleurboeken, puzzelboeken en leesboeken voor in de auto. Daarnaast verkopen ze stiften waarmee je op autoramen kunt tekenen, speciale auto-bordspelen met magneetjes en natuurlijk elektronisch vermaak zoals apps op de iPad en draagbare dvd-spelers.
3. Comfortabele omgeving
Net zoals dat jij het niet fijn vindt om twaalf uur lang in een ongemakkelijke houding te zitten, kan dit het humeur van je kinderen flink bederven. Zorg ervoor dat ze rechtop en in verschillende houdingen kunnen zitten, met de gordel om.
Daarnaast mag het niet te warm zijn in de auto, maar ook niet te koud. Bij veel auto’s blaast de airco achterin een stuk kouder dan voorin, dus check dit regelmatig. Scherm de ramen af voor felle zon, en leg een dekentje klaar voor als de airco te hard staat.
Zorg voor eten en drinken binnen handbereik. Als het warm is, is het heel belangrijk dat kinderen blijven drinken. Denk er daarnaast aan dat de kleine ook middenin een file een vieze luier kan hebben…
4. Reistijd
Kinderen kunnen niet urenlang in de auto zitten. Reissites raden aan om iedere twee uur te stoppen, naar buiten te gaan voor frisse lucht en een beetje te bewegen.
Daarom is het aan te raden om zeker met jongere kinderen niet te ver te gaan. Kijk bijvoorbeeld eens naar Bretagne, en dan camping La Baie de Douarnenez of Conleau. Dichtbij, mooi weer en ideale omstandigheden voor de kinderen!
Ook kun je ervoor kiezen om een paar nachtjes op een camping in Noord-Frankrijk te blijven, om daarna verder naar het zuiden te reizen. Ga bijvoorbeeld via camping Au Bois Joli in de Bourgogne naar kindercamping Solaire in de Provence.
5. Duidelijke afspraken
Laat de kinderen weten waar ze aan toe zijn. De digitale klok in de auto of de kilometerafstand op de TomTom kan daarbij helpen. “Om 12.34 gaan we een lunchplek zoeken…”
Stel het snoepen zo lang mogelijk uit, van die suiker krijgen kinderen heel veel energie. Als ze om iets lekkers vragen, geef je in het begin fruit, biscuits of helemaal niets. Gebruik het eerste snoepje als beloning: “Als we over de grens zijn, mogen jullie een snoepje…”